Yo! Opera Festival 2009

Van 4 tot en met zondag 8 november 2009 vond in Utrecht de 5e editie van het Yo! Opera Festival in Utrecht plaats. 5000 bezoekers gingen op avontuur en ontdekten oorstrelende jeugdopera en spannend muziektheater op bijzondere locaties en in de Utrechtse Stadsschouwburg. De centrale vraag voor zowel het jonge publiek als voor de organisatie was: Wat is opera? Een vraag die Yo! Opera heel bewust zichzelf en haar achterban wilde stellen. Opera: theater, muziek, tekst en beeld -uiteraard- maar kan popmuziek ook opera zijn? Of worden? Jongeren stonden centraal in deze lustrumeditie van het festival. Wat willen zij veranderen aan de wereld om zich heen? En welke plek kan opera daarin spelen? Dit festival ging op zoek naar wat opera is, voor wie opera is en waarom opera is. Festivalhart was de Stadsschouwburg Utrecht. Van de zalen tot de foyers, van de galmende gangen tot de garage waar de chillout was: Yo! Opera bevolkte het hele gebouw. Daarnaast vonden projecten en voorstellingen plaats op andere plekken in Utrecht.

Twee omvangrijke, zelf geproduceerde projecten vormden het hart van het festival: De Operaflat en Grensgevallen. De Operaflat vond voor de tweede keer plaats aan de Faustdreef in Overvecht waar je aan de deuren van de appartementen opera's van één minuut kon beleven. Grensgevallen behelsde tien korte opera-, film-, installatie- en gameproducties geschreven door jongeren uit Utrecht én Berlijn, de stad waar tot 1989 nog een politieke grens mensen uit Oost en West van elkaar scheidde. De jongeren van het Globe College speelden een cross-over opera Wegwijzers vol electrobeats en zelfgeschreven teksten.
25 Jongeren van het Oosterlicht College uit Nieuwegein realiseerden onder de bezielende leiding van VocaalLAB de prachtige voorstelling Blow your mind. In de zaal van de Stadsschouwburg stonden grote nationale en internationale producties, waaronder de voorstelling Stadt der Hunde van de Neuköllner Oper uit Berlijn. In Solitude van Muziektheater Transparant uit Antwerpen stonden geweldige jonge zangers en musici op het podium waarbij de muziek van Purcell werd vertaald naar het actuele thema van eenzaamheid op het internet. The Black and the Beautiful, een multimediale bewerking van Othello door Xynix Opera positioneerde opera op een krachtige en zelfbewuste manier naast film. En voor kinderen stond de beeldende voorstelling De verknipte zangeres op het programma met een geweldig bordkartonnen décor van Rieks Swarte.
Een geweldig feest georganiseerd in nauwe samenwerking met de jongerenorganisatie Eigenwijz bracht honderden jonge mensen -vaak voor het eerst van hun leven- naar de Stadsschouwburg en het festival.