Opera in de Bus

Absoluut hoogtepunt van het Yo! Opera Festival 2005 was het project Opera in de Bus, waaraan professionele operamakers samenwerkten met Utrechtse buschauffeurs, amateurzangers, acteurs, wijkbewoners en kinderen. Op 15 en 16 oktober werden opera's uitgevoerd op zes buslijnen en er waren opera-activiteiten in de wijken waar de bussen naar toe reden. Zo eindigde Lijn 1 in de wijk Overvecht waar die dag ook De Operaflat plaatsvond.
Yo! Opera wilde met dit project en het festival van 2005 de stad, de wijken en hun bewoners actief bij haar projecten betrekken. Jong en oud, amateurs en professionals, nieuwkomers en oorspronkelijke bewoners kunnen meedoen. De busopera's waren speciaal geschreven en gecomponeerd voor dit project en relateerden aan de specieke route die de desbetreffende buslijn reed of verhaalden over belevenissen van buschauffeurs. Partner in het project was het Gemeentelijk Vervoersbedrijf Utrecht (GVU). Het enthousiasme om mee te doen was groot, want het GVU bestond in 2005 honderd jaar. Een speciaal GVU-koor werd opgericht met daarin buschauffeurs, kantoorpersoneel en monteurs. Onder leiding van Jos Zandvliet zongen ze en vertelden waarom het zo geweldig is -en soms ook niet- om u als publiek te vervoeren.

Een overzicht van de busopera's:

Busvlinder - Lijn 1
We kijken verlangend naar ze uit en vertrouwen ze blindelings. Als ze ons veilig hebben thuisgebracht zuchten we tevreden en vergeten ze dan meteen. In feite weten we niets van onze chauffeurs in het openbare leven. Komische, tragische, ontwapenende en schokkende verhalen van de buschauffeurs van het Gemeentelijk Vervoersbedrijf Utrecht zijn het uitgangspunt van de Busvlinder.
muziek: Bob Zimmerman, tekst: Ruben van Gogh, regie: Erik Snel

La Famiglia - Lijn 27
Nietsvermoedend stappen mensen in de bus die hen zal meenemen op archeologie excursie naar Leidsche Rijn. Hoogtepunt van de excursie is de speciaal ingerichte expositie in cultureel centrum de Paperdome, met Romeinse vondsten uit het gebied. De gids is nog maar net begonnen met praten als een Italiaanse familie op geheel eigen wijze haar kunstschatten terugeist.
muziek: Ferdinand Boland, regie en tekst: Daphne de Bruin

De Meezingbus - Lijn 5
De Meezingbus is een ode aan grote wielen, een lofzang op sissende deuren, een pleidooi voor het stoere stuur. Zangers zetten de toon, het is een kwestie van inhaken. Zing mee uit volle borst, het dak moet eraf. Na een ritje met Lijn 5 zal de bus zal nooit meer hetzelfde zijn.
muziek en regie: Jos Zandvliet en studenten zang Koninklijk Conservatorium Den Haag

Kabuski - Lijn 8
Het Belgische duo Kapotski gaat ervan uit dat je ieder object kunt gebruiken voor iets waar het niet voor dient. En dat er zéker met ieder object muziek valt te maken. Ooit gehoord van de piano-rekker? Altijd al eens in de intercom willen fluisteren? In Kabuski met Kapotski mag het; spelen onder het rijden.
muziek en uitvoering: Kapotski/Zonzo Compagnie

La Route Impériale no. 2 - Lijn 3
In opdracht van Lodewijk Napoleon werd in 1812, tot grote verbazing en verontwaardiging van de Utrechtse bevolking, de Amsterdamsestraatweg aangelegd. Een kaarsrechte weg tussen Parijs en Amsterdam: La Route Impériale no. 2, de op één na belangrijkste internationale verbinding in het toenmalige Keizerrijk. De route van lijn 3 voert over deze Straatweg: een historische reis door twee eeuwen immigratie en emigratie. Van het Centraal Station tot aan het eindpunt vulde de bus met volksliederen, koperen blazers, wonderlijke medereizigers en stevige operazangers.
muziek: Gábor Tarján, tekst: Heleen Verburg, regie: Monique Corvers

Zonegrens - Lijn 11
Een tocht van oud naar nieuw, van de oude middeleeuwse stad Utrecht naar de nieuwe Uithof waar het Wilhelmina Kinderziekenhuis en een muziekinstallatie zich bevinden. Maar voordat het zover is, klinken in de bus reisgedichten van kinderen uit het ziekenhuis, gezongen door een sopraan. De kinderen schrijven over hun dromen en hun toekomst. Zo ontstaat een tocht die de zonegrens tussen fantasie en werkelijkheid overschrijdt.
muziek: Daniël Hamburger, regie: Henk Schut, tekst: Ruben van Gogh, beeld- en geluidskunst: Jake de Vos, Dyane Donck